Sposób przygotowania:
Faszerowane ziemniakiPrzygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w rondelku w lekko osolonej wodzie do czasu aż będą lekko miękkie.
Następnie odcedzamy i studzimy.
Wystudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Metalową łyżką wydrążamy środki tworząc "łódki".
Przygotowanie farszu:
Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na 1 łyżce masła dusimy pieczarki do miękkości. Studzimy.
Jasną część pora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Na 1 łyżce masła dusimy pokrojonego pora do miękkości. Studzimy.
Ser żółty i kiełbasę ścieramy na grubych oczkach tarki. Garść startego sera odkładamy na bok.
Do przygotowanych składników dodajemy jajko i bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tymianek i dokładnie mieszamy.
Faszerowane ziemniaków:
Wydrążone ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. Do każdego ziemniaka wkładamy do środka farsz.
Wierzch posypujemy garścią odłożonego sera żółtego.
Przekładamy tak przygotowane ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczenie ziemniaków:
Przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 15 min.
Tak zapieczone ziemniaki podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego.