Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Faszerowane ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna odmiana podania klasycznych ziemniaków. Faszerowane ziemniaki z dodatkiem pora, pieczarek,sera żółtego i kiełbasy krakowskiej.

Faszerowane ziemniaki

Składniki:

Faszerowane ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ziemniaki

Przygotowanie ziemniaków:

Faszerowane ziemniaki
Wystudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w rondelku w lekko osolonej wodzie do czasu aż będą lekko miękkie.

Następnie odcedzamy i studzimy.

Wystudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Metalową łyżką wydrążamy środki tworząc "łódki".

Przygotowanie farszu:

Faszerowane ziemniaki
Przygotowane składniki farszu wkładamy do miski

Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na 1 łyżce masła dusimy pieczarki do miękkości. Studzimy.

Jasną część pora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Na 1 łyżce masła dusimy pokrojonego pora do miękkości. Studzimy.

Ser żółty i kiełbasę ścieramy na grubych oczkach tarki. Garść startego sera odkładamy na bok.

Do przygotowanych składników dodajemy jajko i bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tymianek i dokładnie mieszamy.

Faszerowane ziemniaków:

Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki napełnione farszem posypujemy odłożonym startym żółtym serem

Wydrążone ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. Do każdego ziemniaka wkładamy do środka farsz.

Wierzch posypujemy garścią odłożonego sera żółtego.

Przekładamy tak przygotowane ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Pieczenie ziemniaków:

Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni

Przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 15 min.

Tak zapieczone ziemniaki podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego.