Antenka

Antenka

Kucharz
[Przepisów: 9]

Faszerowana papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryki po upieczeniu możemy przyozdobić kechupem ;)

Faszerowana papryka

Składniki:

Faszerowana papryka

 

  • Różnokolorowe papryki
  • Mięso mielone (ja wybieram indycze lub z udek kurczaka)
  • 2 torebki ryżu paraboiled
  • Mieszanka warzyw świeżych lub mrożonych + pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • ser żółty + mozzarella
  • sól, pieprz, czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka
Papryki umyć, ściąć "kapelusze" i wydrążyć środek. 2 torebki ryżu przygotować według przepisu na opakowaniu. Mięso przemielone, przyprawić na swój ulubiony sposób i podsmażyć na patelni. Dodać warzywa i razem jeszcze chwile poddusić. Po ugotowaniu ryżu i usmażeniu mięsa z warzywami połączyć w jedno i wymieszać. Dodać pół słoiczka koncentratu pomidorowego, by farsz zlepił się. Wypełnić nim papryki. Ułożyć na blachę lub naczynie żaroodporne. Wlać na dno z pół szklanki wody, by papryki nie przywarły. Zapiec w piekarniku nagrzanym w temp. 180C przez ok. 40 min.Pod koniec pieczenia posypać połączonymi serami.