Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Faszerowana papryka z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna potrawa to idealny pomysł na obiad.

Faszerowana papryka z curry

Składniki:

Faszerowana papryka z curry

 

  • 4 czerwone papryki
  • 3 worki ryżu
  • 1 opakowanie mięsa mielonego
  • 6 pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 plastry sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka z curry
Ryż gotujemy w sposób tradycyjny. W tym czasie oczyszczamy czerwoną paprykę wyjmując z niej środek i ziarna. Olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, mięso mielone i pieczarki pokrojone w cienkie ćwiartki. Doprawiamy curry, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdy składniki będą już miękkie dodajemy je do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz umieszczamy w oczyszczonych paprykach. Gdy będą gotowe wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu każdej z nich układamy plasterek sera. Zapiekamy jeszcze około 15 minut aż ser się rozpuści. Jemy jako drugie danie obiadowe.