Sposób przygotowania:
Faszerowane baklażany
1. Bakłażana przekroiłam wzdłuż na pół, wydrążyłam miąższ, posoliłam i zostawiłam na 20 minut, żeby straciło gorzki smak.
2. Posiekana cebulę zeszkliłam na oleju, dodałam czosnek i mięso mielone i smażyłam, aż mielone zmieniło kolor.
3. Paprykę oczyściłam i pokroiłam w mała kostkę. Dodałam do mięsa. Zalałam pomidorami z puszki i dodałam koncentrat. Miąższ z bakłażana też można posiekać i dodać do sosu. Całość smażyłam około 15 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano.
4. Wydrążone bakłażany nadziewałam farszem, można je posypać startym serem, jeśli nie pilnujemy kalorii, i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut.
2. Posiekana cebulę zeszkliłam na oleju, dodałam czosnek i mięso mielone i smażyłam, aż mielone zmieniło kolor.
3. Paprykę oczyściłam i pokroiłam w mała kostkę. Dodałam do mięsa. Zalałam pomidorami z puszki i dodałam koncentrat. Miąższ z bakłażana też można posiekać i dodać do sosu. Całość smażyłam około 15 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano.
4. Wydrążone bakłażany nadziewałam farszem, można je posypać startym serem, jeśli nie pilnujemy kalorii, i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut.