haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Faszerowane baklażany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakłażan to niskokaloryczne i zdrowe warzywo. Poprawia pracę mózgu, zwalcza wolne rodniki dobrze wpływa na układ krążenia i wzrok. Zawiera m.in witaminę B3, która dobrze wpływa na kondycję włosów. Dzisiaj to bezcenne warzywo proponuję na obiad.

Faszerowane baklażany Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Faszerowane baklażany

 

  • 4 duże bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano.
  • Opcjonalnie starty żółty ser lub mozzarella

Sposób przygotowania:

Faszerowane baklażany
1. Bakłażana przekroiłam wzdłuż na pół, wydrążyłam miąższ, posoliłam i zostawiłam na 20 minut, żeby straciło gorzki smak.

2. Posiekana cebulę zeszkliłam na oleju, dodałam czosnek i mięso mielone i smażyłam, aż mielone zmieniło kolor.

3. Paprykę oczyściłam i pokroiłam w mała kostkę. Dodałam do mięsa. Zalałam pomidorami z puszki i dodałam koncentrat. Miąższ z bakłażana też można posiekać i dodać do sosu. Całość smażyłam około 15 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano.

4. Wydrążone bakłażany nadziewałam farszem, można je posypać startym serem, jeśli nie pilnujemy kalorii, i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut.
Faszerowane baklażany
Bakłazany wdrążamy, samy na chwilę, żeby stracily gorzkawy smak.olimy i odkład
Faszerowane baklażany
Z mielonego mięsa i pomidorów robimy sos.
Faszerowane baklażany
Gotowym sosem faszerujemy połówki bakłażana.
Faszerowane baklażany
Pieczemy w piekarniku przez okolo 30-40 minut.
Faszerowane baklażany
Bakłażany można posypać startym żółtym serem, albo kawałkami mozarelli