aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

faszerowane cukinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne faszerowane cukinie.....

faszerowane cukinie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

faszerowane cukinie

 

  • 3 cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1/4 szklanki bulionu,
  • 1 cebula,
  • 5 plasterków żółtego sera,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw,
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

faszerowane cukinie
Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy na końcu, gdy pomidory już się rozgotują. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Całość zalewamy bulionem, gotujemy, aż do odparowania większej ilości wody. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, odcinamy końcówki. Miąższ z cukinii wydrążamy łyżką do melona. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Przyprawiamy słodką papryką oraz ognistą mieszanką przypraw. Wydrążone cukinie faszerujemy farszem, układamy kawałki żółtego sera. Owijamy każdą połówkę folią aluminiową i grillujemy ok. 30 minut.
faszerowane cukinie
wydrazamy miazsz z cukini................
faszerowane cukinie
faszerujemy cukinie farszem i ukladamy zolty ser