Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 245]

Cukinie faszerowane kurczakiem ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowane cukinie białym sosem z kurczakiem i szparagami. Pysze połączenie mięsa i warzyw z dodatkiem serów. Tak przygotowaną cukinię możemy podać jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem sałaty i młodych ziemniaków z koperkiem.

Cukinie faszerowane kurczakiem ze szparagami

Składniki:

Cukinie faszerowane kurczakiem ze szparagami

 

  • 3 proste cukinie
  • 500g. piersi z kurczaka
  • 500g. zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g. mascarpone
  • 100g. tartej mozzarelli
  • masło klarowane do smażenia
  • przyprawa do kurczaka
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Cukinie faszerowane kurczakiem ze szparagami
Cukinię przeciąć na pół wzdłuż, wydrążyć ostrożnie środki nie naruszając skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Kurczaka oraz cebulę pokroić w małą kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki zostawiając parę główek większych.

Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka, zrumienić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle klarowanym. Do mięsa dołożyć miąższ z cukinii oraz szparagi ( pozostawiając największe główki). Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając. Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, dusić kolejne 10 min. W między czasie doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wsypać posiekany drobno koperek. Wsypać mozzarellę, dokładnie wymieszać.

Farsz nakładać do wydrążonych cukinii, duże kawałki szparagów położyć na wierzch.

Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.