Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Faszerowane cukinie z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cukinie z farszem mięsnym, pieczone razem z ziemniakami.

Faszerowane cukinie z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane cukinie z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane cukinie z ziemniakami

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem z mięsem. Pomidory obrać ze skóry, pokroić i dodać do mięsa. Chwilę poddusić, wsypać kukurydzę i doprawić. Pod koniec dodać pokrojoną świeżą bazylię. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jajko i żółtko rozmieszać ze śmietaną i dodać do farszu. Cukinie wydrążyć i napełnić farszem. Ziemniaki pokroić w plasterki, wymieszać z przyprawą do ziemniaków i solą. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzch położyć nafaszerowane cukinie. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 min. Pokroić na grube plastry. Smacznego!

Smakowało? Równie dobry będzie Faszerowany pomidor. Obiecujemy! >>>

Faszerowane cukinie z ziemniakami
Do przysmażonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory.
Faszerowane cukinie z ziemniakami
Środki cukini należy wykroić, aby zapełnić farszem.
Faszerowane cukinie z ziemniakami
Posiekaną bazylię dodajemy pod koniec smażenia.
Faszerowane cukinie z ziemniakami
Pokrojone i przyprawione ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego.