aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Faszerowane kurcze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszny faszerowany kurczak, wcześniej wyluzowany. Na pewno często będę robić go w takiej formie bez kości.

Faszerowane kurcze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane kurcze

 

  • 1 świeży kurczak - u mnie ok. 1,5kg,
  • 1 cebula,
  • ok. 10 pieczarek,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek

Sposób przygotowania:

Faszerowane kurcze
Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozbawić go kości, czyli tzw. luzowanie lub trybowanie. Kurczaka położyć na blacie piersiami do dołu. Naciąć go w wzdłuż. Następnie naciąć nóżki i wykroić kości. wyciąć mostek i szyję. Zostawić tylko skrzydełka.Jak to dokładnie zrobić polecam wpisać sobie na youtube i obejrzeć filmik. Zamarynować kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. farsz: podsmażyć na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z pieczarkami, dodać bułkę tartą po zdjęciu z ognia. Zimnym farsz nałożyć na kurczaka. Zwinąć go i obwiązać nitką lub sznurkiem. Piec 60 minut w 200 stopniach- przez 10 minut, później w 180.
Faszerowane kurcze
rozcinamy kurczaka i luzujemy go, usuwając kości
Faszerowane kurcze
dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy na masle
Faszerowane kurcze
na kurczaku bez kości układamy farsz z pieczarek
Faszerowane kurcze
zwijamy i zawiązujemy nitką, pieczemy 60 min