Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Faszerowany kurczak z wątrobką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny faszerowany kurczak dobrze smakuje na ciepło,jak i na zimno

Faszerowany kurczak z wątrobką

Składniki:

Faszerowany kurczak z wątrobką

 

  • 1 szt duża kurczak,
  • przyprawa do kurczaka -0,5 opak
  • masło,
  • FARSZ,
  • 1 szt duża bułka czerstwa,
  • 100 g wątróbki drobiowe,
  • 2 szt jajka,
  • 100 ml mleko,
  • koperek,
  • 2 łyżki masło,
  • sól,
  • pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak z wątrobką
Kurczaka myjemy, osuszamy,trybujemy kości. Pieprz wymieszać z solą i dobrze natrzeć kurczaka od wewnątrz. Przyprawą do kurczaka natrzeć wierzch mięsa,odstawić na 3 godz.w chłodne miejsce. FARSZ: Wątróbki opłukać, osączyć. Bułkę czerstwą namoczyć w mleku, odcisnąć,zemleć razem z wątróbką. Koperek opłukać, osączyć,pokroić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem,dodając koperek,sól i pieprz,wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno,delikatnie wkręcić do masy,wymieszać. Farszem wypełnić kurczaka,zszyć. Wyłożyć kurczaka na brytfannę, obłożyć wiórkami masła, piec 50 minut w 190 stop