Sposób przygotowania:
Pyszny faszerowany kurczak
z kurczaka wyciągamy przez kuper wewnętrzny korpus - żebra, kręgosłup, po szyję włącznie. Zostawiamy tylko kości w nogach i skrzydełkach. Przed faszerowaniem zaszywamy wszystkie dziury nicią po za tą co wyciągaliśmy korpus, FARSZ W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, chwilkę trzymamy na ogniu o czym wrzucamy opłukany ryż. mieszamy wszystko. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. w Szklance rozrabiamy kostkę rosołową i wlewamy do naszego garnuszka. Od momentu zagotowania trzymamy na ogniu 20 minut. ( ryż ma być lekko twardy) Pieczarki kroimy w plasterki, szynkę w kostkę . Wątróbkę myjemy , oczyszczamy. Smażymy wątróbkę. Po usmażeniu kroimy ją w kostkę. W garnuszku smażymy pieczarki i szynkę. Zdejmujemy z ognia , dodajemy pokrojoną wątróbkę, doprawiamy solą , pieprzem , chili. Dodajemy następnie ryż , mieszamy i studzimy. Wbijamy później jajo i mieszamy wszystko dokładnie. Kurczaka nadziewamy farszem . Otwór zszywamy nicią. W żaroodpornym naczyniu układamy nafaszerowanego kurczaka , polać delikatnie oliwą , popruszyć pieprzem, ziołami . Pieczemy przez ok 1,5 godz w 200 stopniach.
iziona
kasiunia.1981
Smakowita