Sposób przygotowania:
faszerowany kurczak
Kurczaka sprawić, wypłukać, zsunąć skórę z szyjki i odciąć szyjkę, oraz końcówki skrzydełek i kolanka. Przeciąć skórę wzdłuż grzbietu, podcinając mięso tuż przy kościach kolejno wyjmować żebra, obojczyki i skrzydełka oraz kości nóżek. Po usunięci kości posolić i posypać estragonem mięso, zeszyć skórę przeciętą, pozostawiając niewielki otwór, by można było włożyć nadzienie, związać skórę szyjki i końce udek oraz zeszyć skórę pod brzuchem. Do tak przygotowanego kurczaka włożyć nadzienie.
Farsz: masło utrzeć, dodając po jednym żółtku, namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekaną wątróbkę. Ubić sztywną pianę, dodać ją do masy razem z bułką tartą i posiekanym koperkiem, przyprawić do smaku. Nadzienie rozłożyć równomiernie w podgardlu i szyjki, w skrzydłach i nóżkach, zaszyć otwór. Kurczaka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec jedną godzinę podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody.
Farsz: masło utrzeć, dodając po jednym żółtku, namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekaną wątróbkę. Ubić sztywną pianę, dodać ją do masy razem z bułką tartą i posiekanym koperkiem, przyprawić do smaku. Nadzienie rozłożyć równomiernie w podgardlu i szyjki, w skrzydłach i nóżkach, zaszyć otwór. Kurczaka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec jedną godzinę podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody.