Sposób przygotowania:
Faszerowane kurze nogi
Nóżki wytrybować, delikatnie wyluzowując kość przez nacięcie wokół kostki na górze i na dole.Kostki można wykorzystać np. do ugotowania zupy.Każdą nóżkę natrzeć vegetą, papryką słodką i czosnkiem granulowanym, odłożyć na co najmniej 1 godź. Przygotować farsz: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.Wątróbki usmażyć na 1/2 masła. Na pozostałym maśle usmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę.Zemleć razem: wątróbkę, bułkę, cebulkę. Dodać jajka i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Napełniać farszem otwory w nóżkach, spiąć wykałaczkami.Ułożyć w wysmarowanej olejem brytfance, obłożyć wiórkami masła.Piec ok. 45 min. w temp.180*C SMACZNEGO!
Jojo
Henia
Nie wiem czy panierowane usmażą się dobrze. Z farszem to jednak dosyć "gruba" sztuka! Miałam mały problem z trybowaniem przy pierwszej nóżce, potem już łatwizna! Pozdrawiam!
Sarenka
eli_555