Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Faszerowane kurze nogi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Efektowne danko z kurzych nóżek

Faszerowane kurze nogi

Składniki:

Faszerowane kurze nogi

 

  • 10 kurzych nóżek
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, vegeta, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Faszerowane kurze nogi
Nóżki wytrybować, delikatnie wyluzowując kość przez nacięcie wokół kostki na górze i na dole.Kostki można wykorzystać np. do ugotowania zupy.Każdą nóżkę natrzeć vegetą, papryką słodką i czosnkiem granulowanym, odłożyć na co najmniej 1 godź. Przygotować farsz: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.Wątróbki usmażyć na 1/2 masła. Na pozostałym maśle usmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę.Zemleć razem: wątróbkę, bułkę, cebulkę. Dodać jajka i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Napełniać farszem otwory w nóżkach, spiąć wykałaczkami.Ułożyć w wysmarowanej olejem brytfance, obłożyć wiórkami masła.Piec ok. 45 min. w temp.180*C SMACZNEGO!