Elżbieta50

Elżbieta50

Kucharz
[Przepisów: 9]

Faszerowane muszelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makarony możemy przyrządzać na różne sposoby. Ja bardzo lubię te wielkie muszelki nadziewane farszem mięsnym z pieczarkami i marchewką.

Faszerowane muszelki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane muszelki

 

  • pół opakowania dużych muszelek
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • chilli

Sposób przygotowania:

Faszerowane muszelki
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, pokrojone pieczarki i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mielone mięso. Wszystko dokładnie podsmażamy dodając przyprawy i koncentrat pomidorowy. Muszelki gotujemy w dużj ilości posolonej wody. Nie mogą być zbyt miękkie. Ugotowane muszelki nadziewamy farszem. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Na wierzch posypujemy starty żółtym ser. Wkładamy do piekarnika i podgrzewamy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni do momentu roztopienia się sera. Smacznego! 
Faszerowane muszelki
Przygotowujemy potrzebne składniki: mięso mielone, pieczarki, marchew, cebulkę, przyprawy, ser żółty, koncentrat pomidorowy.
Faszerowane muszelki
Przesmażonymi składnikami faszerujemy muszelki.
Faszerowane muszelki
Wierzch muszelek posypujemy serem żółtym.

Tagi:

mięso sery ser