Sposób przygotowania:
Faszerowane muszelki dyniowe z sosem pesto
Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Dynię dzielimy na pół, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Jeszcze ciepłą dynię pozbawiamy skóry, starając się jej nie uszkodzić, gdyż posłuży nam później jako naturalna miska do wyserwowania naszego dania. Ciepłą dynię albo ubijamy za pomocą tłuczka, albo lekko blendujemy, albo przecieramy przez sito. Do tak przygotowanego puree z dyni dodajemy garść startego parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco lub sosem chili. Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy na sicie zimną wodą. Puree z dyni przekładamy do rękawa cukierniczego (jeśli takiego nie mamy wystarczy odciąć rożek w woreczku foliowym) bez końcówki. Każdą muszelkę faszerujemy puree- jest to trochę pracochłonne, ale dzięki wykorzystaniu rękawa cukierniczego etap ten przebiega sprawnie. Nafaszerowane muszelki przekładamy do miski. Pesto z pestek dyni- wymienione składniki dokładnie blendujemy. Do miseczki przekładamy 2 łyżki pesto, dodajemy 2 łyżki wody spod gotowania makaronu i oliwę- tyle by uzyskać dość rzadką konsystencję. Muszelki dyniowe polewamy sosem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz drobno posiekany czosnek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do dyniowej miseczki. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz pozostałym parmezanem. Smacznego! Ps. Jeśli przygotowanie faszerowanych muszelek wydaje się nam zbyt pracochłonne, dynię możemy pokroić w drobną kostkę i wymieszać ją z makaronem. Dalej postępujemy tak samo.