kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Faszerowane muszle 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienią i zimą przygotowuję często zapiekanki, głównie makaronowe.

Faszerowane muszle 3

Składniki:

Faszerowane muszle 3

 

  • 40 dag dużych makaronowych muszli
  • 2 szkl śmietany 36 %
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 15 dag szynki
  • 15 dag boczku
  • oliwa
  • pieprz, sól, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Faszerowane muszle 3
1. Makaron wrzucić na posolony wrzątek z odrobiną oliwy, gotować 7 min. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą. Odsączyć i ostawić, by dobrze ostygły. 2. Szczypiorek grubo posiekać. Szynkę i boczek pokroić w niewielką kostkę. Wszystko wymieszać z mielonym. Dolać około pół szklanki śmietany, doprawić i dokładnie wymieszać. Muszle napełniać farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałą śmietaną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piec 30-35 min.