arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowane ogórki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobra i smaczne polecam!!!!!

Faszerowane ogórki

Składniki:

Faszerowane ogórki

 

  • 2 małe ogórki węże lub jeden duży
  • 25 dag gęstego twarożku (nieziarnistego)
  • 1 cebula
  • 1/4 strąka papryki
  • parę gałązek kopru, pomidor lub rzeżucha
  • sól i biały pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ogórki
Ogórki, jeśli są małe, przeciąć wzdłuż, jeśli są duże podzielić w poprzek na 3-centymetrowe kawałki (na skórce można wtedy wyciąć paski), wydrążyć środki, drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z ogórkami, twarożkiem i białym pieprzem. Dodać posiekany koperek i drobną pokrojoną paprykę. Przygotowanym farszem napełnić ogórki, wstawić na 20 min do lodówki. Przybrać gałązkami koperku, pomidorem lub rzeżuchą. najlepiej masy nie solić, tylko posolić całą przystawkę z wierzchu tuż przed podaniem - sól w twarożku spowoduje, że ogórki puszczą sok, czyli mówiąc popularnie ,,podejdą wodą''. Można również przed nałożeniem masy twarożkowej nasolić i wydzielony sok odlać, ale trochę szkoda... Uwaga! Zamiast papryki można do twarożku dodać rzodkiewki, a cebulę zastąpić szczypiorkiem lub dymką. Czas wykonania: 1/2 godz.

Tagi:

ogórki