Sposób przygotowania:
Faszerowane ogórki
Ogórki, jeśli są małe, przeciąć wzdłuż, jeśli są duże podzielić w poprzek na 3-centymetrowe kawałki (na skórce można wtedy wyciąć paski), wydrążyć środki, drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z ogórkami, twarożkiem i białym pieprzem. Dodać posiekany koperek i drobną pokrojoną paprykę. Przygotowanym farszem napełnić ogórki, wstawić na 20 min do lodówki. Przybrać gałązkami koperku, pomidorem lub rzeżuchą. najlepiej masy nie solić, tylko posolić całą przystawkę z wierzchu tuż przed podaniem - sól w twarożku spowoduje, że ogórki puszczą sok, czyli mówiąc popularnie ,,podejdą wodą''. Można również przed nałożeniem masy twarożkowej nasolić i wydzielony sok odlać, ale trochę szkoda... Uwaga! Zamiast papryki można do twarożku dodać rzodkiewki, a cebulę zastąpić szczypiorkiem lub dymką. Czas wykonania: 1/2 godz.
norbi53
kinga