umbr4

umbr4

Kucharz
[Przepisów: 14]

Faszerowane papryczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faszerowane papryczki to wbrew pozorom sycące danie, które nie tylko ładnie wygląda, ale i niesamowicie smakuje.

Faszerowane papryczki

Składniki:

Faszerowane papryczki

 

  • papryka czerwona - 7 szt
  • ogórek kiszony - 2 szt
  • zmielona łopatka wieprzowa - 500 g
  • 1 duża cebula
  • czosnek - 3 ząbki
  • 2 łyżki stołowe tartej bułki
  • natka pietruszki
  • ser żółty
  • biały ryż - 1 woreczek / 4 łyżki stołowe
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa zalana gorącą wodą 500 ml
  • sól, pieprz, oregano i inne Wasze ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Faszerowane papryczki
Do miseczki wrzucamy mięso wieprzowe, dodajemy pieprz, wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę i natkę pietruszki, 2 łyżki tartej bułki, łyżkę oliwy oraz swoje ulubione przyprawy (w ilościach jakie odpowiadają Naszym kubkom smakowym :)). W międzyczasie gotujemy ryż. Następnie wsypujemy Go do Naszej masy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. W czajniku gotujemy 0,5 l wody i zalewam nią kostkę rosołową. Szykujemy papryczki. Wycinamy tylko fragment przy ogonku, będzie to wyglądać jak czapeczka. Usuwamy środek (nasionka). Wkładamy do środka Nasz farsz. Troszkę zalewamy delikatnie rosołkiem. Na całość kładziemy ser. Wkładamy do piekarnika (który uprzednio nastawiamy na temperaturę 175 st C) Kiedy wszystko zacznie delikatnie "bulgotać" nałóżcie czapeczki na papryki i pieczcie ją tak długo jak lubicie :) Danie gotowe. Smacznego :)