zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pysznie nadziane papryki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszne faszerowane papryki

Pysznie nadziane papryki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pysznie nadziane papryki

 

  • 6 papryk ( kolor dowolny )
  • Farsz :
  • 300 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 350 g ugotowanego mięsa z kury ( z rosołu )
  • 1 cebula
  • 3 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte )
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 100 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
  • 1 garść kiełków brokuła
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Pysznie nadziane papryki
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę. Oba te składniki wrzucić na patelnie z rozgrzaną niewielką ilością oleju i podsmażyć. Następnie mięso i marchew także pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce lub pokroić. Ryż wyspać do miski, do ryżu wrzucić pokrojone składniki, podsmażone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę i rozmaryn oraz kiełki. Dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz. Papryki umyć, ściąć górne części robiąc wieczka. Napełnić papryki farszem, zakryć wieczkami i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Naczynie zakryć pokrywką i piec papryki 25-30 minut od momentu zgaszenia się lampki oznaczającej osiągnięcie temperatury 190 stopni. Papryki spożywać na gorąco np z pieczywem.
Pysznie nadziane papryki
Etap 1na początku należy przygotowac farsz
Pysznie nadziane papryki
Etap 2potem nadziewac papryki ale najpierw należy usunąć gniazda nasienne
Pysznie nadziane papryki
Etap 3papryki ukladać w naczyniu żaroodpornym i upiec