Sposób przygotowania:
Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami
Namoczyć i ugotować w szklance wody grzyby. Odcedzić zostawiając wywar i pokroić w paseczki.
Z papryk odciąć górne części ( z ogonkiem) , usunąć gniazda nasienne , a z ściętych górnych części usunąć ogonki.
Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie.
Cebule usiekać drobno i zeszklić na oleju ( 2 łyżki ) .
Wymieszać mięso, kaszę , cebulę ,1/2 pokrojonych grzybów, natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi .
Napełnićfarszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu .
Wlać wywar z gotowania grzybów i wywar warzywny ( papryki mają być prawie zakryte ).
Dorzucić resztę pokrojonych grzybów.
Gotować na średnim gazie 30 minut.
Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ).
Rozetrzeć mąkę z resztą oleju i śmietanką. Dolać chochelkę gorącego wywaru z gotowania i wymieszać. Wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Doprawić sos do smaku.
Podawać papryki z sosem - ja podaję bez dodatków typu pieczywo , ziemniaki bo przecież w farszu jest kasza.
Tak na prawdę to podałam trochę inaczej niż na zdjęciu :) , ułożyłam po papryce na głębokim talerzu na sosie. Jedliśmy łyżkami bo tak najwygodniej. Może nie jest to najbardziej elegancki sposób jedzenia ale za to jaki wygodny.
* Zmieliłam mięso z chudej łopatki bez kości i wołowe na pieczeń.
** Przypinam górne kawałki papryk wykałaczkami by nie spadały w trakcie gotowania - potem na talerzu usuwam.
*** Z uwag na przyszłość - można do farszu dodać jajko by był mniej sypki - ładniej będzie wyglądać.
Z papryk odciąć górne części ( z ogonkiem) , usunąć gniazda nasienne , a z ściętych górnych części usunąć ogonki.
Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie.
Cebule usiekać drobno i zeszklić na oleju ( 2 łyżki ) .
Wymieszać mięso, kaszę , cebulę ,1/2 pokrojonych grzybów, natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi .
Napełnićfarszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu .
Wlać wywar z gotowania grzybów i wywar warzywny ( papryki mają być prawie zakryte ).
Dorzucić resztę pokrojonych grzybów.
Gotować na średnim gazie 30 minut.
Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ).
Rozetrzeć mąkę z resztą oleju i śmietanką. Dolać chochelkę gorącego wywaru z gotowania i wymieszać. Wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Doprawić sos do smaku.
Podawać papryki z sosem - ja podaję bez dodatków typu pieczywo , ziemniaki bo przecież w farszu jest kasza.
Tak na prawdę to podałam trochę inaczej niż na zdjęciu :) , ułożyłam po papryce na głębokim talerzu na sosie. Jedliśmy łyżkami bo tak najwygodniej. Może nie jest to najbardziej elegancki sposób jedzenia ale za to jaki wygodny.
* Zmieliłam mięso z chudej łopatki bez kości i wołowe na pieczeń.
** Przypinam górne kawałki papryk wykałaczkami by nie spadały w trakcie gotowania - potem na talerzu usuwam.
*** Z uwag na przyszłość - można do farszu dodać jajko by był mniej sypki - ładniej będzie wyglądać.