slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Papryka faszerowana po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne czerwone papryki faszerowane ryżem, mięsem i dodatkiem kalarepki. Papryki faszerowane stanowią pełnowartościowy obiad. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam.

Papryka faszerowana po meksykańsku

Składniki:

Papryka faszerowana po meksykańsku

 

  • 4 czerwone papryki
  • 175 g świeżej kalarepki
  • 300 g mielonego mięsa
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki fasoli białej z puszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana po meksykańsku
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Kalarepkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę z czosnkiem, przesmażamy. Następnie dodajemy kalarepkę i chwile smażymy razem. Potem dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości przez ok. 20 minut, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do mięsa dodajemy ryż, kukurydzę, fasolę i połowę sera, mieszamy.

Papryki przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne i wypełniamy papryki farszem.

Przekładamy je do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Następnie wyjmujemy, posypujemy resztą sera i ponownie wkładamy do piekarnika.

Zapiekamy przez 10 minut. Podajemy po rozpuszczeniu się sera.