Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Faszerowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczarki można podawać na zimno jak i na ciepło. Ja natomiast uwielbiam takie prosto z piekarnika, polane keczupem.

Faszerowane pieczarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane pieczarki

 

  • pieczarki duże - 9 szt
  • mięso mielone - 200 g
  • tłuszcz
  • cebula - 1 szt
  • wegeta
  • sól i pieprz
  • ser starty żółty - 3 łyżki
  • natka pietruszki posiekana - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki
Pieczarki opłukać, osączyć, ogonki odciąć pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić. Przesmażyć razem z pieczarkami na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wegetę, pietruszkę i przesmażoną cebulkę z pieczarkami, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą mięsną faszerować kapelusze pieczarek. Pieczarki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez 35 minut. Następnie posypać wierzch pieczarek serem. Wsunąć blachę z powrotem do piekarnika do rozpuszczenia się sera. Smacznego !
Faszerowane pieczarki
Ogonki pieczarek przesmażone razem z cebulą
Faszerowane pieczarki
Masa mięsna podczas mieszania z pieczarkami
Faszerowane pieczarki
Pieczarki nafaszerowane i ułożone na blasze do pieczenia
Faszerowane pieczarki
Pieczarki wyjęte z piekarnika i podane do stołu