kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Faszerowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowane pieczarki są świetną propozycją na imprezową przystawkę, a z dodatkiem np ryżu mogą stanowić pożywne danie obiadowe.

Faszerowane pieczarki

Składniki:

Faszerowane pieczarki

 

  • 10-12 większych pieczarek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • kilka różyczek brokuła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • kawałek startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki
1. Grzyby dokładnie umyć, po czym odciąć ogonki. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć bez dodatku tłuszczu. Ogonki pieczarek poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na łyżce tłuszczu, przyprawiając solą i pieprzem. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść go widelcem.

2. Pieczarki, brokuł i boczek smażyć razem przez chwilę, doprawić i dodać śmietanę. Gotować 3 minuty. Kapelusze pieczarek napełnić farszem, a ich wierzch posypać serem żółtym. Całość zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.