SUPERPRZEPIS

Faszerowane pieczarki z cukinią

  • 1
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Faszerowane pieczarki z cukinią Więcej zdjęć (2)

Po raz pierwszy spotkałam się w sklepie z tak ogromnymi pieczarkami. Musiałam je kupić i porządnie nadziać :)

Składniki:

Faszerowane pieczarki z cukinią

 

  • Na 10 sztuk:

 

  • 10 bardzo dużych pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka czerwona
  • 200 g sera żółtego mozzarella
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki z cukinią

Pieczarki:

Faszerowane pieczarki z cukinią
Bardzo duże pieczarki myjemy i osuszamy

Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Farsz

Faszerowane pieczarki z cukinią
Składniki na farsz ścieramy na tarce z grubymi oczkami

Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok 30 minut.

Pieczenie

Faszerowane pieczarki z cukinią

Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150 st C i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia możemy skrócić do ok 12 minut. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną bazylią.