BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Filety śledziowe w zalewie octowej po mojemu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne filety śledziowe w łagodnej zalewie octowej. Filety po podaniu na stół szybko znikają z talerza.

Filety śledziowe w zalewie octowej po mojemu

Składniki:

Filety śledziowe w zalewie octowej po mojemu

 

  • Zalewa;
  • woda 4 szkl,
  • ocet 1 szkl,
  • cukier 4 -5 łyżek,
  • sól 1 łyżeczka,
  • ziele angielskie 6 -8 szt.
  • liście laurowe 4 szt,
  • gorczyca 1/2 łyżeczki,
  • cebula 2 szt większe,
  • tłuszcz z pieczenia 2 -3 łyżki,

 

  • Filety śledziowe około 1 kg,
  • mąka + 3 łyżki tartej bułki ( wymieszać )do obtaczania ryby,
  • jajka 2,
  • masło klarowne do smażenia,

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe w zalewie octowej po mojemu
Oczyszczone, umyte filety śledziowe wysuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie w mące wymieszanej z tartą bułką i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

Usmażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyjmować na ręcznik papierowy.

Zalewa do śledzi ( zawsze przygotowuje najpierw zalewę); 

Do wody dać przyprawy takie jak liście laurowe ,ziele angielskie, trochę gorczycy ocet, sól,cukier i zagotować.

Do gotującej zalewy dodać pokrojoną w prążki cebulę , jeszcze pogotować tak około 3 - 5 minut wyłączyć i przestudzić.

W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

Po usmażeniu śledzi dodać do zalewy 3 łyżki tłuszczu z pieczenia.

Śledzie układać w naczyniu , obkładać pokrojoną w piórka cebulą. 

Zalać zalewą.

Po 2 dniach śledzie są gotowe do spożycia.