Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Faszerowane pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomidory faszerowane ryżem, słodkimi morelami, rodzynkami oraz migdałami, przełamane smakiem szarotki.

Faszerowane pomidory Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane pomidory

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory
Ryż ugotować z odrobiną soli. Pomidory umyć. Odkroić wierzch pomidora i odłożyć. Wydrążyć miąższ. Wydrążone zasypać solą i odwrócić do góry dnem, aby pozostały sok wyciekł. Miąższ podsmażyć na maśle z dodatkiem drobno pokrojonych szarotek. Gdy trochę odparuje płynu dodać ryż, rodzynki, pokrojone morele, migdały, sól, pieprz oraz cukier. Połączyć składniki, chwilę smażąc. Farsz nakładać do pomidorów i piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło.
Faszerowane pomidory
Etap 1 Pomidory umyć, wydrążyć z miąższu.
Faszerowane pomidory
Etap 2 Na maśle podsmażyć cebulkę i miąższ z pomidorów.
Faszerowane pomidory
Etap 3 Kolejno dodać ryż, bakalie i przyprawy.
Faszerowane pomidory
Etap 4 Pomidory napełnić farszem i włożyć do piekarnika.

Tagi:

ryż