zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2327]

Faszerowane pomidory na obiad

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Pomidory faszerowane łopatką wieprzową, warzywami, ryżem i serem, z dodatkiem przypraw - w sam raz na obiad.

Faszerowane pomidory na obiad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane pomidory na obiad

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory na obiad
Fasolkę namoczyć na około 30 minut i ugotować a potem odcedzić i wystudzić. Ryż ugotować, odsączyć i wysypać z woreczka. Mięso zmielić na grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę. Cukinię i marchew po umyciu i obraniu marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser także zetrzeć. Przygotować miskę i wrzucić do niej składniki farszu, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać farsz. Pomidory umyć i ściąć z każdego górne części ( ja użyłam nożyka w kształcie litery V ). Następnie za pomocą kulkownicy lub łyżeczki wydrążyć miąższ, który można użyć razem z kapelusikami do zupy lub sosu. Pomidory napełniać farszem i układać je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pomidory piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Podawać na gorąco. ( jeżeli zostanie trochę farszu można go zamrozić i zużyć np. do gołąbków )
Faszerowane pomidory na obiad
ugotować fasole i ryż a potem przygotować farsz
Faszerowane pomidory na obiad
pomidory wydrążyć i układać na blaszce ...
Faszerowane pomidory na obiad
pomidory napełniać przygotowanym farszem
Faszerowane pomidory na obiad
pomidory piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni