astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Faszerowane udka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Udka trochę inaczej

Faszerowane udka

Składniki:

Faszerowane udka

 

  • 8 dużych pałek z kurczaka
  • szklanka bulionu warzywnego ( moze byc z kostki)
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 20 dag wątrobki z kurczaka
  • tarta bulka
  • 1/4 szkl. mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka
Z udek należy wyjąć kości. Natrzec je solą i pieprzem. Cebule posiekać i podsmażyc na łyzce masła, gdy się zrumieni dołożyć wątróbki i smażyc kilka min. Po ostudzeniu wątróbkę zmielić lub drobno posiekać. Dodac bułkę tartą, łyżkę stpionego masła ,mleko i przyprawy wymieszac i napełnić udka dość ściśle. Spiąć wykałaczką lub obwinąc nitką bawełnianą. Obsmażyc na oleju, przełożyc do rondla, podlac gorącym wywarem, dodac łyżkę masła i dusic na małym ogniu ok 40 min. Tartej bułki ma być tyle żeby farsz był ścisly.