Sposób przygotowania:
Faszerowane warzywka
Z papryki oraz pomidorów odcinamy wierzchni plasterek. Usuwamy gniazda nasienne z papryki. Wydrążamy pomidory, miąższ przecieramy przez sitko. Kroimy w kostkę cebule, szklimy na maśle, dodajemy przetarty miąższ a także sok z pomidorów i odparowujemy płyn. Obieramy i miażdżymy czosnek. Siekamy listki natki pietruszki oraz koperku. Gotujemy na sypko ryż, odcedzamy, mieszamy z serem, natką, koperkiem oraz czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy nim papryki oraz pomidory, wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego połową oliwy. Warzywa nakrywamy odciętymi wcześniej plasterkami, polewamy resztą oliwy, pieczemy przez 45 minut, w temperaturze 180 stopni C. Podajemy na zimno, bądź na ciepło ;)
klaudi76