klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Faszerowane warzywka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie pięknie prezentuje się na talerzu, rozpływa się w ustach ;)

Faszerowane warzywka

Składniki:

Faszerowane warzywka

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane warzywka
Z papryki oraz pomidorów odcinamy wierzchni plasterek. Usuwamy gniazda nasienne z papryki. Wydrążamy pomidory, miąższ przecieramy przez sitko. Kroimy w kostkę cebule, szklimy na maśle, dodajemy przetarty miąższ a także sok z pomidorów i odparowujemy płyn. Obieramy i miażdżymy czosnek. Siekamy listki natki pietruszki oraz koperku. Gotujemy na sypko ryż, odcedzamy, mieszamy z serem, natką, koperkiem oraz czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy nim papryki oraz pomidory, wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego połową oliwy. Warzywa nakrywamy odciętymi wcześniej plasterkami, polewamy resztą oliwy, pieczemy przez 45 minut, w temperaturze 180 stopni C. Podajemy na zimno, bądź na ciepło ;)

Tagi:

ryż sery ser