Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Faszerowane ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Atrakcyjne i smaczne danie - ziemniaczki faszerowane.

Faszerowane ziemniaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane ziemniaczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ziemniaczki
Ziemniaki wymyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę, paprykę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce, pora pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pora. Następnie dodać mięso mielone, dokładnie je podzielić i smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić. Następnie dodać liść laurowy, ziele oraz pokrojoną paprykę i tartą marchew, dusić aż warzywa lekko zmiękną. Podlać je ok. 1/3 szklanki wody, dodać koncentrat, oregano oraz przyprawić do smaku. Wyjąć liść i ziele. Ziemniaki obrać ze skórki i przeciąć na połówki, lekko je wydrążyć łyżeczką. Do ziemniaków nałożyć sporą porcję farszu, wyrównać łyżeczką i dołożyć, aby utworzyła się "górka". Ułożyć ziemniaki na blasze i posypać tartym serem i oregano. Zapiec ok. 30 min. w temp. 180st. C. Podać np. z surówką.
Faszerowane ziemniaczki
Do cebuli dorzucić mięso mielone i dokładnie wymieszać.
Faszerowane ziemniaczki
Dodac resztę warzyw oraz koncentrat pomidorowy.
Faszerowane ziemniaczki
Ziemniaki ugotować obrać i wydrążyć.....
Faszerowane ziemniaczki
Napełnić farszem ziemniaki, posypac serem.