Sposób przygotowania:
Faszerowane ziemniaczki
Ziemniaki wymyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę, paprykę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce, pora pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pora. Następnie dodać mięso mielone, dokładnie je podzielić i smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić. Następnie dodać liść laurowy, ziele oraz pokrojoną paprykę i tartą marchew, dusić aż warzywa lekko zmiękną. Podlać je ok. 1/3 szklanki wody, dodać koncentrat, oregano oraz przyprawić do smaku. Wyjąć liść i ziele. Ziemniaki obrać ze skórki i przeciąć na połówki, lekko je wydrążyć łyżeczką. Do ziemniaków nałożyć sporą porcję farszu, wyrównać łyżeczką i dołożyć, aby utworzyła się "górka". Ułożyć ziemniaki na blasze i posypać tartym serem i oregano. Zapiec ok. 30 min. w temp. 180st. C. Podać np. z surówką.