Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Faszerowany kalafior

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny kalafior, faszerowany mięsem

Faszerowany kalafior Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowany kalafior

 

  • kalafior -1 duży
  • ser żółty - 200 g
  • mięso mielone -0,5 kg
  • papryka zielona -1 strąk
  • papryka czerwona -1 strąk
  • papryka żółta -1 strąk
  • szczypiorek
  • pieczarki -5 szt
  • jajka -2 szt
  • majonez -3 łyżki
  • cebula - 1 szt
  • keczup do dekoracji
  • ryż 4 łyżki ugotowany na sypko

Sposób przygotowania:

Faszerowany kalafior
Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stop.na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę z naczynia i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 150 stop. Podawać zaraz po przygotowaniu, polanym keczupem.
Faszerowany kalafior
Kalafior ugotowany w osolonej wodzie al-dente
Faszerowany kalafior
Wszystkie składniki farszu zostały połączone doprawione solą i pieprzem
Faszerowany kalafior
Do kalafiora między różyczkami został włożony farsz
Faszerowany kalafior
W 200 stop został zapieczony kalafior z serem