SUPERPRZEPIS

Faszerowany karp w herbacianej glazurze

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Faszerowany karp w herbacianej glazurze

idealne danie na urozmaicenie wigilijnych specjałów

Składniki:

Faszerowany karp w herbacianej glazurze

 

  • filet z karpia 500g
  • jaja - 2 szt.
  • rodzynki - 25g
  • śmietana 30% - 50ml
  • brandy - 20 ml
  • Irving Cytrynowy Gaj 2 saszetki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany karp w herbacianej glazurze
Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.