kinga

kinga

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Faszerowany kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały pomysł na wykwintny obiad

Faszerowany kurczak

Składniki:

Faszerowany kurczak

 

  • sprawiony kurczak
  • 20 dag drobiowych wątróbek
  • 2 czerstwe bułki
  • 3/4 szk mleka
  • 2 jajka
  • pęczek koperku

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak
2 ząbki czosnku zmiazdżyć i rozetrezć z solą,natrzeć tym tuszke kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.Skropić sokiem z cytryny,oproszyć solą i pieprzem i odstawić na jakąś godzinę do lodowki. W tym czasie oczyścić wątrobki i drobno pokroić.Bułkę namoczyć w mleku,koperek drobno posiekać. Odzdzielić żółtka od bialek.Żółtka utrzec z 5 lyżkami masła ,wymieszać z koperkiem i odciśniętą bułką,dodać wątrobki. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli,pianę połączyć z masą,doprawić solą i pieprzem . Kurczaka napełnić farszem.Otwory spiąć wykałaczką,nóżki związać grubą nicią. Posmarować tuszkę masłem i ułóżyc w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku ok.godziny w tem.180 st. Podczas pieczenia dobrze jest polewać kurczaka wytworzonym sosem.