Sposób przygotowania:
Faszerowany kurczak
2 ząbki czosnku zmiazdżyć i rozetrezć z solą,natrzeć tym tuszke kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.Skropić sokiem z cytryny,oproszyć solą i pieprzem i odstawić na jakąś godzinę do lodowki. W tym czasie oczyścić wątrobki i drobno pokroić.Bułkę namoczyć w mleku,koperek drobno posiekać. Odzdzielić żółtka od bialek.Żółtka utrzec z 5 lyżkami masła ,wymieszać z koperkiem i odciśniętą bułką,dodać wątrobki. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli,pianę połączyć z masą,doprawić solą i pieprzem . Kurczaka napełnić farszem.Otwory spiąć wykałaczką,nóżki związać grubą nicią. Posmarować tuszkę masłem i ułóżyc w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku ok.godziny w tem.180 st. Podczas pieczenia dobrze jest polewać kurczaka wytworzonym sosem.