Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Szczupak w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na szczupaka w galarecie. Do płaskiego, dużego rondla wlewamy l litr wody. Wrzucamy wszystkie warzywa ...

Szczupak w galarecie

Składniki:

Szczupak w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w galarecie
Do płaskiego, dużego rondla wlewamy l litr wody. Wrzucamy wszystkie warzywa (obrane i drobno pokrojone) oraz przyprawy, sól i cukier. Wywar gotuje my na małym ogniu przez 30 minut (pod przykryciem). Przecedzamy, studzimy. Rybę kroimy na 6-8 dużych porcji. Zimny wywar wlewamy ponownie do rondla, wkładamy rybę, skórkę obraną z cytryny i wlewamy 2 łyżki soku cytrynowego. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Rybę studzimy w wywarze. Potem wyjmujemy, ostrożnie obieramy z ości i układamy w głębokiej salaterce. Wywar przecedzamy przez dwukrotnie złożoną gazę. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy żelatynę (nie wymagającą gotowania - np. Delecty, dr Oetkera), mieszamy trzepaczką rózgową. Gorącą galaretą zalewamy rybę. Gdy zastygnie, dekorujemy jajkami na twardo lub tylko plasterkami cytryny.

Tagi:

pstrąg