anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Szczupak smażony w galarecie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna rybka, polecam :)

Szczupak smażony w galarecie

Składniki:

Szczupak smażony w galarecie

 

  • 80 dkg szczupaka
  • mąka do panierki
  • olej
  • do smażenia
  • sól
  • galareta:
  • 3 szklanki wody
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka ketchupu
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • kawałek ugotowanej marchewki
  • jajko na twardo
  • natka od pietruszki

Sposób przygotowania:

Szczupak smażony w galarecie
Szczupaka umyć, poporcjować, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, każdy kawałek panierować w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, wystudzić. Usmażonego szczupaka ułożyć na półmisku, udekorować, zalać tężejącą galaretą. Wykonanie galarety: Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia. Do gotującej wody dodać,ziarenka smaku, listek laurowy, żelatynę, ketchup, moment zagotować, przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić aż lekko się zetnie. Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka