Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Faszerwowane młode ziemniaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny dodatek do dania głównego lub samodzielna przystawka. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom ziemniaków.

Faszerwowane młode ziemniaki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faszerwowane młode ziemniaki

 

  • kilka młodych ziemniaków
  • 100 g masła
  • 400 g drobno posiekanych pieczarek lub kurek
  • średniej wielkości cebula
  • 250 ml śmietany lub śmietany
  • 100 g startego sera najlepiej parmezan
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz chili)
  • świeże zioła pietruszka i koperek

Sposób przygotowania:

Faszerwowane młode ziemniaki
Ziemniaki, myjemy, skrobiemy ze skórki. Ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Na patelni na połowie masła podduszamy posiekane grzyby. Do grzybów dodajemy cebulę i jeszcze chwilę dusimy. Po 5 - 7 minutach grzyby będą gotowe. Dodajemy śmietanę i dusimy do ponownego zagotowania. Farsz doprawiamy do smaku.Wcześniej przygotowane połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki posypujemy w środku przyprawiamy. Do każdej połówki wkładamy po wiórku masła. Polówki napełniamy farszem grzybowym. Posypujemy parmezanem.i pieczemy około 35 minut.Ziemniaki po upieczeniu posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami i podajemy z danem głównym.
Faszerwowane młode ziemniaki
przygotowanie do pieczenia ziemniaków młodych