eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babeczki Eli z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wytrawne kruche babeczki,nadziewane smażonymi pieczarkami w śmietanie.

Babeczki Eli z pieczarkami

Składniki:

Babeczki Eli z pieczarkami

 

  • szklanka=250 ml

 

 

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kostka grzybowa
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • listki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki Eli z pieczarkami
Schłodzoną margarynę zetrzeć do miski na tarce z dużymi oczkami.Do margaryny dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Foremki wysmarować margaryną.Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki.Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,około 20 minut.Lekko wystudzone babeczki wyjąć z foremek i ostudzić. Obraną cebulę posiekać.Oczyszczone pieczarki i pokroić w pół plastry.Na patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki,cebulę,kostkę grzybową,doprawić solą,pieprzem i smażyć aż odparuje cały płyn.Do pieczarek wlać śmietanę i gotować razem na małym ogniu aż wszystko zgęstnieje.Do ciepłych babeczek nałożyć pieczarki ze śmietaną,udekorować listkami pietruszki i od razu podawać.Babeczki można również podawać na zimno.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka