Sposób przygotowania:
Faworki ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki w całości zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Mąkę wysypać do miski dodać pokrojone miękkie masło rozcierać składniki w dłoniach aż powstanie kruszonka.
Dodać do kruszonki ziemniaki i przyprawy.
Szczypiorek opłukać drobno pokroić, dodać do ziemniaków.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i uformować kulę.
Włożyć ciasto do foliowego woreczka i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować, pokroić na szersze paski.
Część pasków skręcić resztę przepleć przez otwór w środku.
Układać na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blasze faworki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stop, przez około 15 minut.
Mąkę wysypać do miski dodać pokrojone miękkie masło rozcierać składniki w dłoniach aż powstanie kruszonka.
Dodać do kruszonki ziemniaki i przyprawy.
Szczypiorek opłukać drobno pokroić, dodać do ziemniaków.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i uformować kulę.
Włożyć ciasto do foliowego woreczka i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować, pokroić na szersze paski.
Część pasków skręcić resztę przepleć przez otwór w środku.
Układać na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blasze faworki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stop, przez około 15 minut.
biedroneczki