Nika :)

Nika :)

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Faworki (znane także jako 'chrust')

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Każdemu smakują, są chrupkie i smaczne :)

Faworki (znane także jako 'chrust')

Składniki:

Faworki (znane także jako 'chrust')

 

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • olej lub 3/4 smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki (znane także jako 'chrust')
Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Odcinać po kawałku, rozwałkować jak najcieniej i pociąć na paski szerokości ok. 4cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec. W płaskim garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować widelcem, kłaść na papierowy ręcznik do odsączenia. Osączone, ale jeszcze gorące faworki posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym (przez sitko). Uwaga!!!Faworki są najlepsze zaraz po upieczeniu lub dopiero po dwóch dniach.