Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Łosoś pod kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niebanalne połączenie łososia z kokosem pod postacią aromatycznej, lekko pikantnej kruszonki to propozycja prosto z Tajlandii

Łosoś pod kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pod kokosową kruszonką

 

  • 4 filety z łososia (po 150-200 gram każdy)
  • 4 łyżki masła
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 chilli
  • 1 garść kolendry
  • Sól, pieprz
  • Ryż do podania

Sposób przygotowania:

Łosoś pod kokosową kruszonką
Łososia myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. Czosnek i imbir kroimy najpierw w plasterki a następnie w cieniutkie paseczki. Kolendrę i chilli drobno mieszamy siekamy.

W miseczce łączymy ze sobą wiórki kokosowe, posiekany czosnek, imbir, chilli i kolendrę. Dolewamy masło i mieszamy.

Łososia układamy na papierze do pieczenia (każdy kawałek ryby na osobnym kawałku ), pokrywamy wierzch łososia porcją kruszonki i zawijamy papier. Tak przygotowanego łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.

Następnie papier odkrywamy, podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy łososia jeszcze 5 minut.

Upieczonego łososia serwujemy z ryżem, smacznego ; ) 
Łosoś pod kokosową kruszonką
Czosnek i imbir kroimy najpierw w plasterki a następnie w cieniutkie paseczki. Kolendrę i chilli drobno mieszamy siekamy .
Łosoś pod kokosową kruszonką
Łososia myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.
Łosoś pod kokosową kruszonką
Łososia układamy na papierze do pieczenia (każdy kawałek ryby na osobnym kawałku ), pokrywamy wierzch łososia porcją kruszonki i zawijamy papier.
Łosoś pod kokosową kruszonką
Tak przygotowanego łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie papier odkrywamy, podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy łososia jeszcze 5 minut

Tagi:

ryba danie