gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

fidegua marinera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

fidegua to danie makaronowe w bulionie z owoców morza

fidegua marinera

Składniki:

fidegua marinera

 

  • makaron kolanka 0,5 kg
  • małże dużę i małe po 250 g
  • krewetki 250 g
  • kalmara 250 g
  • czosnek 3-4 ząbki
  • pietruszka
  • woda
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • curry

Sposób przygotowania:

fidegua marinera
Na patelni lub w wooku rozgrzac troche oliwy i przysmażyć czosnek, gdy będzie lekko przysmażony dodać surowy makaron i dobrze wymieszać. Wczesniej przygotować bulion ( na tyle żeby dobrze zalać makaron żęby sie w nim ugotował) ugotować wode z pietruszką, kalmarem, małżami i krewetkami, pogotować. Gdy już bedzie gotowe zalać makaron dodać curry i doprawić solą. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu lekko odklejac makaron od spodu, nie mieszać, w razie potrzeby podlać wodą. Fidegua jest gotowa kiedy woda całkiem wyparuje a makaron jest miekki.
SMACZNEGO