p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Grillowane daktyle i figi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na przekąskę albo deser polecamy dzisiaj pieczone figi i daktyle

Grillowane daktyle i figi

Składniki:

Grillowane daktyle i figi

 

  • suszone daktyle bez pestek lub figi
  • boczek w cienkich plasterkach ("back bacon") lub Schwarzwälder Schinken

Sposób przygotowania:

Grillowane daktyle i figi
Każdego daktyla lub figę owinąć jednym plasterkiem wędzonej szynki lub boczku, następnie ponadziewać na patyczki i włożyć na rozgrzanego grilla. Grillować do momentu upieczenia szynki. Alternatywnie można to również piec na patelni grillującej lub bez przykrycia w piekarniku. Poprzez niesamowite połączenie smaków, można podawać jako przystawkę do prawie każdego dania lub też jako samodzielny deser. Smacznego :)) [#1] smak fig, może okazać zbyt dominujący dla przystawki

Tagi:

beza bezy