Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Filet z suszonymi figami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo lubię połączenia mięsa z owocami. Tym razem z suszonymi figami, ale namoczonymi w czerwonym wytrawnym winie. Dzięki temu nie są tak słodkie, jakby mogło się wydawać.

Filet z suszonymi figami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z suszonymi figami

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 6 suszonych fig
  • ok 150ml wina czerwonego wytrawnego
  • MARYNATA:
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Filet z suszonymi figami
Figi włożyć do wysokiej miseczki i zalać winem, tak aby całe były przykryte. Odstawić najlepiej na dobę. W filetach za pomocą noża naciąć otwory i włożyć odsączone figi. Do miseczki wsypać przyprawy i rozetrzeć z oliwą, i sosem sojowym. Marynatą natrzeć filety i odstawić na 3 godziny. Smażyć z dwóch stron. Jeżeli chcemy, aby mięso nabrało większego aromatu można podlać winem spod fig. Pokroić na plasterki. Smacznego!
Filet z suszonymi figami
W miseczce przygotować marynatę rozcierając przyprawy.
Filet z suszonymi figami
Każdy filet nadziać namoczonymi w winie figami.
Filet z suszonymi figami
Nadziane filety zamarynować i odstawić w chłodne miejsce.