Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z nadzieniem figowym.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i tłuszcz. Posiekać nożem i dodać żółtko, szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. . Foremki na babeczki nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (najlepiej miedzy dwoma kawałkami folii) i wyłożyć nim foremki. Na ciasto w foremce położyć kawałek folii i wsypać 1 łyżeczkę grochu lub fasoli. Piec w temperaturze 190 o - 200 o C przez 10 -15 min. Masa. Pokroić orzechy i figi. W rondlu rozpuścić margarynę, dodać cukier, orzechy, figi, śmietankę, wódkę. Całość zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić i wkładać łyżką do wystudzonych babeczek. Udekorować czekoladą.
Natala1210
luna
margolata