Sposób przygotowania:
Sałatka z figami i kurczakiem
jak już napisałam pierś z kurczaka miałam upieczoną - można też po prostu filet z kurczaka doprawić i usmażyć na patelni albo zgrillować. Mięso pokroiłam w plastry usuwając skórę.Do słoiczka wlałam ocet, olej, wodę i miód. Dodałam zioła prowansalskie, sól i troszkę pieprzu - intensywnie wymieszałam zakręcając mocno słoiczek i mocno potrząsając przez kilka chwil. Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, dodałam do sosu i odstawiłam całość - przynajmniej na pół godziny.Sałatę opłukałam i grubsze liście pokroiłam w paski, ułożyłam na talerzach. Mniejsze listki ułożyłam dookoła. Na wierzchu położyłam kawałki mięsa i ósemki fig. Polałam sosem i posypałam listkami kolendry.
evita0007
MagdaMM
Pyza
Poważnie?! kurczątko, taki numer przegapiłam.... :D
MagdaMM
Puzuniu ,nie chce mi sie szukac tego przepisu ale powaznie.Nawet zadano jej pytanie w jaki sposob te pestki wyciagala ...ale odpowiedzi brak :):)
edytaha
Szkoda, że nie wstawiłaś tego przepisu dwa dni temu, wczoraj były w Kauflandzie piękne figi i nawet zastanawiałam się nad zakupem, ale stwierdziłam, że nie mam na nie pomysłu :(
A co do dania z fig Smakowitej to proszę link:
https://gotujmy.pl/slodkie-figi-z-mikrofali,przepisy,159563.html#comments
zewa
zewa
Pyza
zewa
Dzięki, w takim razie kupię na próbę.