Sposób przygotowania:
Szczupak na maśle z figami
Umyte dzwonka szczupaka osuszyć . Delikatnie wyciąć kręgosłupy z odchodzącymi od nich ościami tak by otrzymać 4 kawałki ryby. Wymieszać wyciśnięty z cytryny sok z 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem. Ułożyć w pojemniku , polać marynatą i zostawić przykryte na 15 minut w lodówce. Wyjąć z szczupaka z marynaty i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oleju. Oprószyć rybę delikatnie mąką. Smażyć na rumiano z obu stron - najpierw kładę stroną ze skórą - potem obrócić i dosmażyć. Figi umyć , osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć obok ryby i smażyć po minucie z każdej strony. * Ja wybieram miąższ z takiej podsmażonej figi i układam na rybie ( skórkę odrzucam).