Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szczupak na maśle z figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty przepis na szczupaka doprawionego podstawowymi przyprawami, usmażonego na maśle i obłożonego podsmażonymi na maśle świeżymi figami.

Szczupak na maśle z figami

Składniki:

Szczupak na maśle z figami

 

 

Sposób przygotowania:

Szczupak na maśle z figami
Umyte dzwonka szczupaka osuszyć . Delikatnie wyciąć kręgosłupy z odchodzącymi od nich ościami tak by otrzymać 4 kawałki ryby. Wymieszać wyciśnięty z cytryny sok z 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem. Ułożyć w pojemniku , polać marynatą i zostawić przykryte na 15 minut w lodówce. Wyjąć z szczupaka z marynaty i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oleju. Oprószyć rybę delikatnie mąką. Smażyć na rumiano z obu stron - najpierw kładę stroną ze skórą - potem obrócić i dosmażyć. Figi umyć , osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć obok ryby i smażyć po minucie z każdej strony. * Ja wybieram miąższ z takiej podsmażonej figi i układam na rybie ( skórkę odrzucam).

Tagi:

winogrona