cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Figi pieczone z boczkiem i serem pleśniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Figi nadziewane odrobiną miodu, serem pleśniowym, owinięte plastrem boczku. Idealna przystawka, warto przygotować w sezonie na świeże figi.

Figi pieczone z boczkiem i serem pleśniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Figi pieczone z boczkiem i serem pleśniowym

 

  • Kilka świeżych fig
  • po pół łyżeczki miodu na sztukę
  • ser pleśniowy
  • boczek w plastrach

Sposób przygotowania:

Figi pieczone z boczkiem i serem pleśniowym
1. Figi umyj i odetnij koniuszki. Natnij na krzyż (jak na zdjęciu).

2. Do środka każdej figi nałóż odrobinę miodu gryczanego (miód można pominąć, figa i tak jest delikatnie słodka).

3. Ser pleśniowy pokrusz lub pokrój na kawałki , rozchyl figi i nałóż ser do środka.

4. Każdą figę owiń plastrem boczku (możesz też wykorzystać szynkę prosciutto).

5. Wstaw figi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 - 12 minut.
Figi pieczone z boczkiem i serem pleśniowym
Figi z boczkiem i serem pleśniowym gotowe do pieczenia
Figi pieczone z boczkiem i serem pleśniowym
Figi z serem pleśniowym gotowe do pieczenia
Figi pieczone z boczkiem i serem pleśniowym
Figi nacinamy na krzyż - w to miejsce będziemy wkładać ser