Sposób przygotowania:
Fiku miku z kurczakaI
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso układam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno oraz brzegi mięsem, tak żeby końcówki mięsa zwisały nam do przykrycia góry.
II
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Następnie do grzybów dodaję papryki oczyszczone z nasiona, pokrojone w paseczki i ogórki pokrojone w pół plasterki. Smażę około 10 minut.
4. Na mięso wykładam połowę farszu, przykrywam pokrojoną w plasterki mozzarellą.
III
5. Jajka roztrzepuję trzepaczką razem że śmietaną, wsypuję koperek, mieszam i polewam mozzarellę.
6. Ponownie wykładam pozostały farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
IV
7. Zwisające kawałki mięsa, zawijam do góry, przykrywając cały farsz.
8. Na koniec smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem i posypuję pozostałym żółtym serem.
V
9. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.