Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Fiku miku z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz sprawdzonego przepisu na zapiekankę, mama przepis dla Ciebie. Delikatne mięso z kurczaka przekładane warzywami i grzybami, spróbuj przekonaj się.

Fiku miku z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fiku miku z kurczaka

 

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 szt. cebuli
  • ½ kg pieczarek
  • 1 szt., papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki żółtej
  • 4 szt. ogórka kiszonego
  • 125 g mozzarelli
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 całe jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól
  • pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fiku miku z kurczaka

I

Fiku Miku z Kurczaka
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy, doprawiamy, układamy w naczyniu.

1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso układam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno oraz brzegi mięsem, tak żeby końcówki mięsa zwisały nam do przykrycia góry.

II

Fiku Miku z Kurczaka
Przygotowanie farszu

2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Następnie do grzybów dodaję papryki oczyszczone z nasiona, pokrojone w paseczki i ogórki pokrojone w pół plasterki. Smażę około 10 minut.
4. Na mięso wykładam połowę farszu, przykrywam pokrojoną w plasterki mozzarellą.

III

Fiku Miku z Kurczaka
układanie farszu

5. Jajka roztrzepuję trzepaczką razem że śmietaną, wsypuję koperek, mieszam i polewam mozzarellę.
6. Ponownie wykładam pozostały farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.

IV

Fiku Miku z Kurczaka

7. Zwisające kawałki mięsa, zawijam do góry, przykrywając cały farsz.
8. Na koniec smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem i posypuję pozostałym żółtym serem.

V

Fiku Miku z Kurczaka

9. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.