Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne krokiety z pieczarkami i serem żółtym to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Bardzo chrupiące. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, barszczykiem lub ketchupem.

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję, nie powinno być ani zbyt geste, ani zbyt rzadkie, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto odstawiamy co najmniej na 15 minut żeby odpoczęło.

2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki do ładnego zrumienienia się z obu stron. Usmażone studzimy.

3. Nadzienie: Pieczarki i cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wraz z tłuszczem do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Miękkie odparowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy to przestudzonych pieczarek i mieszamy.

4. Składanie i panierowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Na naleśniki nakładamy porcje farszu, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej.

5. Smażenie i podanie: Następnie tak wykonane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do ładnego zrumienienia się i do roztopienia się sera, podajemy od razu po usmażeniu. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z podanych proporcji wyjdzie nam około 12 sztuk naleśników, ale ich ilość zależy od średnicy patelni i ilości wylanego ciasta.

Można podać z dowolnymi dodatkami np. barszczem czerwonym czystym czy ketchupem.