ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Filet drobiowy w wiórkach kokosa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest to mój własny przepis na piersi drobiowe najlepiej z indyka a sposób pozostawiam każdemu do oceny :)

Filet drobiowy w wiórkach kokosa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet drobiowy w wiórkach kokosa

 

  • 125 g mięsa piersi z indyka lub kurczaka
  • 1 duża łyżkę mąki
  • 1 białko z jajka
  • sól
  • 2 połówki cytryny
  • 40 g wiórki kokosowe
  • 3-4 duże łyżki masła!

 

Sposób przygotowania:

Filet drobiowy w wiórkach kokosa
Mięso myjemy kroimy na 2 porcje lecz nie rozbijamy zostawiamy w miarę grube tak około 1 cm i suszymy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy lekko solą i mąką dokładnie z każdej strony. Oddzielamy żółtko od białka z jajka. Białko ubijamy na sztywno pianę i obtaczamy mięsko w piance delikatnie po czym obtaczamy w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzewamy masło tyle że nie na bardzo wysokiej temperaturze i smażymy z obu stron po malutku obracając. Jak już jest rumiane wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na jakieś 15 minut w 165 stopni przykryte folią aluminiową. Podajemy z gotowanym ryżem i kilkoma ziemniaczkami w ćwiarteczkach razem z cytryną którą polewamy mięsko na talerzyku lecz jak koś lubi to może z samym ryżem lub samymi ziemniaczkami. Życzę miłego gotowania i smacznego :)
Filet drobiowy w wiórkach kokosa
obtoczone piersi drobiowe smażymy na maśle
Filet drobiowy w wiórkach kokosa
smażymy na małym ogniu delikatnie obracając
Filet drobiowy w wiórkach kokosa
usmażone wkładamy do piekarnika na 165 stopni około 15 minut
Filet drobiowy w wiórkach kokosa
gotowe podajemy z gotowanym ryżem i ziemniaczkami oraz z cytryną :)