Przepisy DORCI

Przepisy DORCI

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Filet na chlebek wg Dorci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie ma to jak samemu zrobić filet na chlebek, w sklepie takiego nie dostaniemy

Filet na chlebek wg Dorci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet na chlebek wg Dorci

 

  • 4 połówki fileta z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa ok 3 łyżeczki
  • suszona natka pietruszki 2 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy ok 8 łyżek

 

  • dodatkowo:
  • rękaw do pieczenie

Sposób przygotowania:

Filet na chlebek wg Dorci
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy wraz z olejem i przyrządzoną marynatą nacieramy filety z każdej strony. Takie filety wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy rękaw i odstawiamy do lodówki na ok jedną dobę. Następnego dnia wkładamy filety w rękawie do naczynia żaroodpornego lub blaszki i nastawiamy piekarnik na ok 150 stopni. Przed włożeniem mięsa do piekarnika nakłuwamy igłą kilka-kilkanaście razy rękaw na górze. Mięso pieczemy w temp 150 stopni przez około półtorej godziny. Gdy filet jest gotowy, czekamy aż wystygnie a następnie wyciągamy z rękawa. Przechowujemy oczywiście w lodówce. Taki filet jest bardzo smaczny na chlebek, jest soczysty, zastępuje nam wędliny ze sklepu które nie dorównają swojskiemu jedzonku ;) Życzę smacznego!
Filet na chlebek wg Dorci
Wszystkie przyprawy wraz z olejem mieszamy
Filet na chlebek wg Dorci
4 szt Fileta z kurczaka myjemy i osuszamy
Filet na chlebek wg Dorci
przyrządzoną marynatą nacieramy filety z każdej strony
Filet na chlebek wg Dorci
filety wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy rękaw i odstawiamy do lodówki na ok jedną dobę